pb-0108‘Elke leerling op de juiste plek’

Op College St. Paul bereiden we je voor op de overstap van het vmbo naar het mbo. We streven ernaar dat iedereen na het behalen van een vmbo-diploma zijn talenten optimaal verder kan ontwikkelen. Het is belangrijk dat je vervolgonderwijs kiest, dat het beste bij jou past. Op school helpen we je met het maken van een goede keuze.

Hoe doen we dat?

In de derde klas wordt het studie- en beroepskeuzeproject uitgevoerd. Hierbij laten we je nadenken over de vraag: “Wat wil ik doen ná College St. Paul?”. Vaak roept dit ook andere vragen op, waarop we samen met jou een antwoord zoeken.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lesboek en digitaal lesprogramma Loopbaanverkenner. Dit lesboek zit in je boekenpakket. Voor het digitale lesprogramma ontvang je een inlogcode op school.

Ongeveer halverwege het schooljaar bezoeken we met alle derde klassers Spots on Jobs. Tijdens dit evenement laten mbo-scholen zien welke studierichtingen zij hebben en kun je docenten en leerlingen van de betreffende opleidingen van alles vragen. Ook kun je folders meenemen om thuis nog eens alles op je gemak door te lezen.

In de vierde klas wordt er tijdens de beroepsgerichte vakken en mentoruren uitgebreid aandacht besteed aan het kiezen van een vervolgopleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het boekje Wegwijs in het mbo en de website www.bekijkjetoekomstnu.nl.

Bekijk je toekomst nu biedt jongeren hulp bij het kiezen van een beroep, opleiding en stage. Door middel van vier stappen zie je welke opleidingen en beroepen bij jou passen. Je kunt vervolgens bekijken welke opleiding je moet volgen om later een bepaald beroep te kunnen uitvoeren. Daarnaast laat de website zien welke onderwijsinstellingen de benodigde opleiding aanbieden.

Klik hier voor de website!

Leerlingen die ondanks alle gezamenlijke inspanningen nog steeds moeite hebben met de studie- en beroepskeuze, komen in aanmerking voor een individueel traject. We zorgen er dan voor dat je op uitnodiging van Mondriaan Onderwijsgroep uitgebreid getest wordt en naar een voor jou geschikte opleiding geleid wordt.

Leerlingen die extra begeleiding nodig hebben op het mbo, kunnen deelnemen aan het coachingstraject, dat in samenwerking met Spirit4You wordt uitgevoerd. Je wordt dan het eerste jaar op het mbo door een persoonlijke coach begeleid.

 Behalve je mentor kan ook de schooldecaan jou helpen met je studiekeuze. Op College St. Paul is dat mevrouw N. Buyukhan. Je kunt met haar een afspraak maken voor een gesprek. Uiteraard kunnen jouw ouders/verzorgers daarbij ook aanwezig zijn.                                                              Mailadres decaan: N.Buyukhan@collegestpaul.nl.